4.8.12

MS lanseaza primul sondaj la scara nationala privind gradul de satisfactie al pacientilor de serviciile medicale



Ministerul Sanatatii lanseaza primul sondaj anual la scara nationala privind gradul de satisfactie al pacientilor de serviciile medicale acordate. Circa 22 de mii de chestionare urmeaza a fi repartizate in 96 de institutii medico-sanitare publice pentru a identifica punctele forte ale institutiilor, precum si a domeniilor in care sunt necesare ameliorari.

Sondajul are drept scop reducerea coruptiei in sistemul sanatatii si sporirea gradului de responsabilitate al prestatorilor de servicii medicale.

Chestionarele vor include intrebari despre perioada de asteptare in institutiile medico-sanitare, confidentialitate si drepturile pacientilor, plati neoficiale oferite, transparenta, amabilitatea lucratorilor medicali, calitatea serviciilor medicale, conditiile din cladirile si salile spitalelor, s.a.

„Formularele vor fi distribuite in spatiul de langa receptie al institutiilor participante la sondaj, pacientilor care se externeaza din spital si a celor care au fost in vizita la un medic. Astfel pacientii nu vor avea temeri in oferirea raspunsurilor” a declarat la 17 iulie curent, in cadrul unei conferinte de presa, seful Directiei asigurari in sanatate al Ministerului Sanatatii, Valeriu Sava.

Rezultatele sondajului vor fi transmise Centrului National de Management in Sanatate, unde datele vor fi introduse intr-un sistem computerizat de analiza. „Dupa prelucrarea datelor se va face un raport care va fi transmis Ministerului Sanatatii, care la randul sau, va face concluziile de rigoare si va stabili un clasament al institutiilor medicale participante”, a declarat la randul sau, reprezentantul Programului Preliminar de Tara al „Fondului Provocarile Mileniului” pentru Buna Guvernare, Constantin Rusu.

Sondajul va demara la 21 iulie si va fi realizat in urmatoarele 6 luni. Sondajul este implementat de Ministerul Sanatatii, prin intermediul Centrului National de Management in Sanatate si a Centrului National Stiintifico-Practic de Medicina Preventiva, in colaborare cu Compania Nationala de Asigurari in Medicina si Programul Preliminar de Tara al „Fondului Provocarile Mileniului” pentru Buna Guvernare.//REPORTER.MD

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu