4.8.12

Organizatia Mondiala a Sanatatii a evaluat sistemul sanatatii din Moldova

Spitalele vor fi luate la puricat

Spitalele vor fi luate la puricat

 
În timp ce oficialii din Guvern acuză investițiile făcute haotic, angajații din sistemul sanitar și pacienții se plâng de lipsa de organizare din spitale. Pentru asistente, infirmieri și studenții la Medicină, cea mai mare problemă a sistemului de sănătate o reprezintă salariile foarte mici.
Premierul Vlad Filat l-a mustrat ieri pe ministrul Sănătății, Andrei Usatâi, în timpul prezentării raportului de activitate din sistemul sanitar pe anul trecut. „Cred că perioada constatărilor a trecut demult. E important să avem reglementări care să ducă la un sistem funcțional", a spus premierul.
El a adăugat că investițiile din spitale sunt haotic făcute și că securitatea alimentară ar trebui să fie atent monitorizată de instituțiile avizate, subordonate Ministerului Sănătății. „Nu este nicio mustrare. Noi am luat aceste propuneri pentru a impulsiona repararea lucrurilor, pentru că populația așteaptă servicii calitative de sănătate", a spus ministrul Andrei Usatâi, după intervenția şefului său.
De asemenea, premierul s-a referit la reţetele medicale, care de multe ori sunt făcute ineficient. „În loc să fie prescrise nouă medicamente ieftine, e mult mai corect să fie recomandate două mai bune care cumulat să coste mai puţin", a precizat premierul.
Programări neonorate
Pe holurile spitalelor, pacienții nu țin cont de cifre și nici de prioritățile guvernamentale. Ei vorbesc de alte deficienţe care aşteaptă de ani de zile să fie soluţionate.
„Ar fi bine să nu mai fie rând la doctori și la registratori. Nu-i plăcut să te cheme la ora 10.00 la consultație și să te primească la ora 12.00", mărturisește Vasile Nica, un pacient în vârstă de 52 de ani, din Cimișlia. „Prima dată ar trebui reparate spitalele din raioane. La noi, în Strășeni, e totul vechi", spune și Mihai Baltaga, un pensionar în vârstă de 74 de ani, care își aștepta rândul la doctor, pe coridoarele Spitalului Republican.
Medici de export
Din cabinetele medicilor problemele din Sănătate se văd altfel. „Ar trebui să fie acordată o mai mare atenție medicilor de familie, pentru că ei te trimit la cardiolog, la urolog sau la alt specialist de care ai nevoie. Trierea ar trebui să se facă de la centrele raionale, nu aici, la urgențe", precizează doctorul Serghei Matcovschi.
Pentru asistente, infirmieri și studenții la Medicină, cea mai mare problemă a sistemului de sănătate o reprezintă salariile foarte mici și lipsa perspectivelor în Moldova. „Aș vrea să lucrez în România, pentru că acolo pot obține mai ușor rezidențiatul", mărturisește Eugenia Burjei, studentă în anul cinci la Medicină.
Citește cele mai importante știri din Republica Moldova pe Adevarul.md

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu