4.8.12

Organizatia Mondiala a Sanatatii a evaluat sistemul sanatatii din Moldova



    Observatorul European pentru sisteme si politici de sanatate al Biroului Regional pentru Europa a Organizatiei Mondiale a Sanatatii (OMS) a lansat recent studiul de evaluare a sistemului de sanatate din Republica Moldova, care este folosit ca instrument pentru toate tarile din regiunea europeana OMS. Studiul include analize ample privitor la functionarea sistemului de sanatate din Moldova si prezinta progresele inregistrate in implementarea politicilor in domeniul sanatatii pe perioada 1991-2008. Studiul susmentionat a fost efectuat de o echipa de experti internationali si nationali, la solicitarea Ministerului Sanatatii. Acesta este utilizat de catre Ministerul Sanatatii pentru a obtine noi performante in sistemul autohton de sanatate prin implementarea documentelor de politici existente si elaborarea de noi politici in domeniul sanatatii publice.

    De mentionat ca, in Republica Moldova, sanatatea este apreciata ca fiind una din principalele prioritati ale statului, reflectindu-se in Strategia Nationala de Dezvoltare, Politica Nationala de Sanatate, Strategia de dezvoltare a sistemului de sanatate, Strategia de sanatate a reproducerii, precum si in alte documente de politici sectoriale si intersectoriale care sunt in curs de implementare in tara noastra.

    Constientizind importanta fortificarii sanatatii populatiei, Guvernul a alocat in aceste scopuri surse financiare in crestere, astfel ca, in ultimii 8 ani alocatiile financiare din bugetul public national pentru ocrotirea sanatatii au crescut de peste 7 ori. Prin urmare, cheltuielile bugetului public destinat ocrotirii sanatatii s-a majorat de la 3,2% in PIB  (a.2000) pina la 7,1% in PIB – planificat pentru anul 2009.

    Acestea au contribuit la consolidarea si modernizarea continua a sistemului de sanatate, coordonarea activitatilor organelor administratiei publice in solutionarea problemelor de sanatate si sporirea accesului populatiei la servicii medicale calitative. 

    Elementul esential care a definit schimbarea in sistemul sanatatii din Republica Moldova a fost introducerea asigurarilor obligatorii de asistenta medicala (AOAM), incepind cu anul 2004, care a insemnat o sporire semnificativa a investitiilor in sistemul de sanatate. Odata cu implementarea AOAM, institutiile medicale bugetare si-au modificat statutul devenind institutii medico-sanitare publice cu autogestiune, nonprofit si au obtinut drepturi depline de gestionare financiara. In acest sens s-au optimizat cheltuielile institutiilor medico-sanitare publice, predominante fiind cheltuielile pentru salarizarea personalului, procurarea medicamentelor si alimentelor. In aceasta perioada a fost realizat un amplu program de reabilitare a institutiilor medicale si dotarea lor cu tehnologii moderne. 

    A fost optimizat serviciul de Asistenta Medicala Urgenta, care deserveste populatia pe o raza de pina la 25 km, ceea ce corespunde standardelor internationale. Sediile statiilor de asistenta medicala urgenta au fost reparate, s-a instalat incalzire autonoma, sisteme de apa si canalizare, a fost procurat transport – toate avind drept consecinta sporirea semnificativa a accesului populatiei la serviciile de urgenta. 

    O activitate importanta a constituit-o consolidarea asistentei medicale primare, fiind intreprinse masuri eficiente pentru fortificarea institutiilor medicale primare din localitatile rurale si raionale - reparatii curente si capitale ale edificiilor, dotarea lor cu aparataj medical modern. Medicii de familie au fost asigurati cu transport medical specializat. 

    Majorarea alocatiilor financiare a permis de a acorda populatiei un numar mai mare de consultatii si investigatii medicale in conditii de ambulator. Deosebit de importante au fost schimbarile din sectorul spitalicesc, care reprezinta segmentul principal al sistemului de sanatate. In aceasta perioada serviciul spitalicesc din tara s-a bucurat de o finantare prioritara, peste 52% din toate resursele financiare alocate domeniului sanatatii fiind distribuite spitalelor. Institutiile de nivel raional, municipal si republican au fost dotate cu aparataje si tehnologii medicale moderne in suma totala de peste 1067,5 milioane lei. Iar in scopul optimizarii infrastructurii retelei spitalicesti in prezent se elaboreaza Planul general de dezvoltare a spitalelor. 

    A fost fortificat sistemul ocrotirii sanatatii si, in particular, asistenta mamei si copilului, ce reprezinta una din strategiile prioritare ale Ministerului Sanatatii. In prezent toti copiii in virsta de pina la 18 ani, femeile gravide, mamele care ingrijesc 7 si mai multi copii si copiii invalizi sunt inclusi in contingentul asigurat de catre stat. Toate cheltuielile legate de ingrijirile mamei si copilului sunt acoperite din fondurile asigurarilor obligatorii de asistenta medicala.  

    Gratie actiunilor intreprinse, in Republica Moldova, pe parcursul ultimilor ani, s-a constatat o reducere semnificativa a mortalitatii infantile, de la 18,4 la 1000 nascuti vii in anul 2000 la 12,2 la 1000 nascuti vii in anul 2008, iar speranta de viata la nastere a crescut de la 67 (a. 2000) la 69 (a. 2008).

    Pe parcursul ultimilor ani au fost realizate interventii sustinute in domeniul resurselor umane si formarea profesionala a medicilor, iar asigurarea institutiilor medico-sanitare cu personal medical ramine, in continuare, o sarcina prioritara pentru Ministerul Sanatatii. Salariul mediu la o functie ocupata in institutiile medico-sanitare publice a crescut de la 186,16 lei (2000) la 1917,75 (2008), inclusiv la medici - 311,45 (2000) si 3117,36 (2008) si asistenti medicali - 185,77 (2000) si 1962,91 (2008). Pentru atragerea medicilor in institutiile medicale raionale si rurale tinerilor specialisti li se acorda diverse facilitati - spatiu locativ, acoperirea partiala a cheltuielilor pentru agent termic si energia electrica, indemnizatii de 30 mii lei pentru specialistii cu studii superioare si respectiv de 24 mii lei pentru specialistii cu studii medii, oportunitati de dezvoltare a carierei profesionale etc. 

    Activitatile realizate de sistemul sanatatii in ultimii ani denota cu fermitate ca, reformele de turnura, care sunt lansate si se aplica cu succes evident intru consolidarea sistemului moldovenesc de sanatate si alinierea acestuia la standardele europene inregistreaza rezultate pozitive. Acestea fiind apreciate in studiul despre evaluarea sistemului de sanatate din Republica Moldova. 

    Prin urmare, prioritatile de dezvoltare ale sistemului de sanatate din Republica Moldova, care sunt trasate in Politica Nationala de Sanatate, Strategia de dezvoltare a sistemului de sanatate, Planul de Dezvoltare Institutionala al Ministerului Sanatatii, includ interventii pentru acele domenii ale sistemului de sanatate care urmeaza a fi imbunatatite si perfectionate pe parcurs, astfel cum se mentioneaza in studiul respectiv.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu